Turizmus online a MOTE-ről

Nagy jövőt látnak az oktatási turizmusba

Tegnap megtartotta alakuló ülését a Magyar Oktatás Turisztikai Egyesület (MOTE), amelynek elnökévé dr. Árva Lászlót választották.

A nagyobb egyetemek közül belépett a Debreceni Egyetem, az ESSCA Francia Közgazdasági Egyetem, a Metropolitan Egyetem, az Edutus Főiskola, a CEAS UK, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetem egy-egy professzora, akik rengeteg lehetőséget látnak az országos szinten működni kívánó egyesületben.

Dr. Árva László kifejtette, hogy Magyarországon rendkívül fontos gazdasági ágazat a szolgáltatásexport, és az oktatás is ide tartozik, amely jelentős hozzáadott értéket képvisel. Hivatalos adatok szerint napjainkban több, mint 26 ezer külföldi diák tanul Magyarországon, de a tervek szerint ez a szám pár éven belül a duplájára növekszik. Ez azt jelenti, hogy napi szinten számítva a hazánkban tanuló külföldi hallgatók száma megközelíti az összes itt tartózkodó összes külföldi turista számát (amennyiben elfogadjuk, hogy kb. évi 11 millió külföldi turistával számolhatunk).

A turisztikai adatok azonban világszerte eléggé megbízhatatlanok, és a hazánkban tanuló külföldi egyetemisták és főiskolások nem is jelennek meg a hivatalos turisztikai statisztikákban. A Debreceni és a Szegedi Tudományegyetemeken 2007-2008 során végzett kutatásokból azonban kiderült, hogy a külföldi hallgatók átlagban több mint 4-szer annyit költenek, mint a magyar társaik. Az ESSCA francia egyetem budapesti tagozatán tanuló hallgatók megkérdezése nyomán pedig azt látták, hogy kb. havi 400-500 ezer forintot költenek az itt tanuló külföldiek.

A most létrehozott Egyesület egyik fő célja, hogy összegyűjtse a külföldi hallgatók igényeit és továbbítsa azokat a szolgáltatói szféra felé, amelynek jelen pillanatban nincs elegendő információja erről a célcsoportról. Előzetes javaslatuk szerint a turisztikai szolgáltatóknak érdemes lenne külön kínálati csomagokat kialakítani kifejezetten az itt tanuló külföldi diákok részére. A MOTE ezen túl folyamatosan kutatni és mérni kívánja az oktatási turizmus eredményeit, a gazdasághoz való hozzájárulását, valamint segíteni kívánja azon törekvéseket, hogy a hazánkban tanuló külföldiek megelégedettsége növekedjen és hogy lehetőleg minél nagyobb számban válasszák a külföldi hallgatók Magyarországot, tanulmányaik célpontjaként.